Kontaktlinser har i mange år været standardløsningen, når man har forringet syn og synes at briller er for besværlige at bruge i dagligdagen. I de senere år er en ny mulighed dukket op i folks bevidsthed: laserbehandling af øjnene. Med en laseroperation af øjnene, slipper man for det daglige bøvl med kontaktlinser eller briller.

Den nyeste form for øjenlaser kaldes SMILE, hvilket står for SMall Incision Lamellar Extraction. SMILE er en videreudvikling og forbedring af de allerede kendte teknikker FS LASIK og LASEK. Ikke så mange øjenklinikker i Danmark har endnu udstyret til at tilbyde en SMILE øjenlaser

Ulemper ved kontaktlinser

Da kontaktlinserne blev opfundet, var de en stor forbedring på synsområdet, hvor man før var afhængig af briller som eneste behandling for forringet syn. Men i dag har man dels gjort sig erfaringer med brugen af kontaktlinser og dels er den nyeste øjenoperationsteknologi så langt fremme, at vi godt tør sige at den har overhalet kontaktlinserne i forhold til den bedste løsning mod dårligt syn.

Kontaktlinser er smarte, men kommer ikke uden komplikationer. Helt kort kan vi nævne:

Bakterier. Brugen af kontaktlinser kræver en ekstrem god hygiejne. Helt konkret, stikker man en finger i øjet to gange om dagen, og der sætter sig nemt skidt mellem linsen og selve øjet. Uanset hvor meget du vasker dine hænder, er de stadig fulde af bakterier, og det er ikke optimalt at få ind i selve øjet dag efter dag.

Skader på hornhinden. Lang tids brug af kontaktlinser kan betyde ændringer og deciderede skader på hornhinden, der er øjets yderste lag.

 • Der kan med tiden dannes det, der kaldes en warpage, hvilket reelt betyder at hornhinden ændrer facon, hvilket kan sløre dit syn i betydelig grad, og er skadeligt for øjet og dit syn på længere sigt.
 • Øjet kan komme til at lide af iltmangel, hvilket kan medføre en hævelse af hornhinden, der nedsætter synet. Er det helt galt, begynder der at vokse blodårer ind over hornhinden. Dette kaldes indvækst og kan betyde en permanent skade på synet.
 • Der kan dannes sår på hornhinden fra kontaktlinser, skidt eller negle.

Besvær. Udover de alvorlige risici, vi har beskrevet herover, så er der også de mere daglige ulemper.

 • Irritation og kløe
 • Månedlige udgifter
 • Man kan ikke se uden linserne
 • Ekstra daglige rutiner

Bekymringer i forhold til øjenlaser

Noget af det, der typisk afholder folk fra at droppe linserne og i stedet få foretaget en laserbehandling af øjnene er usikkerhed og frygt. Tanken om at få foretaget en operation i øjet, gør ofte folk usikre. Vi tager her fat i de mest almindlige bekymringer:

 • Kan jeg miste synet?
  En SMILE øjenlaser er et operativt indgreb, omend et mindre af slagsen, og alle indgreb har indbyggede risici. Når det er sagt, er der ingen kendte tilfælde, hvor en SMILE operation har medført varige mén eller blindhed. SMILE teknikken er grundigt gennemtestet og de øjenlæger, der udfører den er erfarne og yderst kompetente.
 • Gør det ondt?
  Under laserbehandlingen er øjet bedøvet ved hjælp af specielle øjendråber. Du mærker altså ingen smerter undervejs. Efter operation vil dit øje være irriteret i en periode og medføre ubehag derved, men ingen rigtig smerte. Her adskiller SMILE teknikken sig positivt fra andre metoder.
 • Hvor længe går der før jeg kan se igen?
  Helt unikt for SMILE behandlingen er det at du vil kunne se med det samme operationen er færdig. Dit syn vil være helt normalt efter 24 timer.

Derfor skal du vælge SMILE i stedet for linser

SMILE teknikken er så udviklet en version af øjenlaserbehandling at den er yderst sikker, og samtidig medfører meget mindre gener end dens forgængere. Bagefter kan du se uden hjælpemidler og uden alle de komplikationer og gener, der kan være ved kontaktlinsebrug.