Det er onsdag aften, har været til kursus for at få dit bus kørekort,  og har netop sat dig ned i sofaen for at få en velfortjent pause fra hverdagens travlhed. I løbet af denne aftenrutine finder du formentlig den bærbare computer frem for herefter at sidde flere timer med computeren på skødet. Dette er dog værd at tænke over, idet du kan opleve ubehagelige konsekvenser af at have computeren alt for længe på skødet. Læs med herunder og find ud af, hvorfor du skal rykke væk fra sofaen og ind til skrivebordet med computeren.

Toasted skin syndrome

Måske oplever du ofte, at dine lår føles ufatteligt varme efter at have siddet med bærbaren på skødet i den store u-sofa. Dette skyldes den betydelige varme, som kommer fra din bærbare computer, og som især opstår i forbindelse med gaming, der slider på computerens kræfter. Varmen kan trænge ned i huden og efterlade store hudforandringer, hvilket er årsagen til navnet toasted skin syndrom, også kaldet laptop lår. Denne tendens ses ofte hos børn og unge, der ikke tænker over at have bærbaren på lårene i sofaen eller sengen. Hudforandringen sidder desuden i hudniveau og giver både blålige og brunlige mærker grundet de pigmentudtrækninger, der kommer fra de døde hudceller. Ved at fortsætte med at have bærbaren liggende på lårene, kan forandringerne blive til en blivende skade, der resulterer i ar ned i underhuden, som ikke kan forsvinde, og hvis proceduren fortsætter i flere årtier, kan man risikere at udvikle hudkræft på området.

Dårlig sædkvalitet

Hvis du er mand og har lyst til at bevare forplantningsevnen, gælder det ligeledes om at fjerne den bærbare computer fra skødet og forlade sofaen for herefter at gå ind til det nærmeste skrivebord. En undersøgelse fra State University of New York har nemlig vist, at varmen fra bærbare computere kan øge temperaturen i de nedre regioner, så sædtallet kan blive påvirket på negativ vis. Hvis du dog vil bevare den behagelige siddeplads i din u-sofa, findes der heldigvis andre løsninger i form af bakker med puder eller smarte kølemåtter. Targus har eksempelvis opfundet en kølemåtte med det dertil passende navn: Heat Defense Panel. Denne kølemåtte øger batteriets levetid betydeligt, idet den bærbare computer køles aktivt. Forskellige tests har desuden vist, at bærbarens batteri holder op til 17,6 procent længere under anvendelsen af den nye kølemåtte. Sørg derfor for at kigge nærmere på disse måtter, hvis du vil bevare den gode sædkvalitet, men samtidig nyde afslapningen i sofaen.

Dårlig kropsholdning

Selvom denne konsekvens lyder som den mindst skræmmende i forhold til de to førnævnte, vil du alligevel blive træt af at få en dårlig kropsholdning, blot fordi du ikke kan holde dig væk fra sofaens bløde puder. Den dårlige kropsholdning vil ligeledes kun forårsage irriterende smerter i form af ryg-, skulder- og nakkeproblemer samt et negativt humør. Vær derfor opmærksom på at komme væk fra sofaen og flyt hen til skrivebordet og en god kontorstol, der kan give ryggen en ordentlig støtte. Sørg ligeledes for at tage hyppige pauser og anvend endelig skrivebordets mulige hæve sænke funktion.