Bacon, vindenergi og LEGO – tre ting, mange forbinder med Danmark, når snakken falder på eksport.

Hvad mange måske ikke tænker over, er, at vi i høj grad også er dygtige til at udvikle, kommercialisere og eksportere varer inden for medico-segmentet. Altså medicinske præparater. Jovist, mange kender til de store succeser som Novo Nordisk, men de små spillere inden for særlige nicher kan i høj grad også være med på den internationale scene. Men hvad skyldes dette? Hvorfor er lige netop Danmark blevet førende inden for denne sektor? Det kigger vi nærmere på her, hvor du kan læse mere om årsagerne og baggrunden for vores førerposition.

En uddannet arbejdsstyrke

En af de store fordele ved at lægge sin forretning inden for medicin og udviklingen heraf i Danmark er, at arbejdsstyrken er forholdsvis veluddannet. Vi har en kultur, der i høj grad er præget af, at alle skal have en uddannelse, og det betyder, at virksomhederne har gode muligheder for at finde kloge hoveder, som skal udvikle morgendagens produkter. Selvom politikerne i årevis har begrædet, at der ikke er nok unge, som vælger naturvidenskabelige uddannelser, går det trods alt den rigtige vej, og dem, der kommer ud i den anden ende, må gøre et eller andet rigtigt. Erhvervslivet kan i hvert fald bruge dem og skriger efter flere (smarte) hænder og hjerner.

Godt generelt erhvervsklima

Selvom vi har en tårnhøj skat herhjemme, og at det er dyrt at leve her, så er erhvervsklimaet ganske fornemt sammenlignet med vores naboer og andre lignende lande. Faktisk ligger Danmark i toppen af lande, hvor det er nemmest at starte virksomhed. Det skyldes blandt andet en minimal korruption, et fair retssystem og generelt fornuftige rammevilkår. Denne status har også betydning for de ”små” virksomheder, der sætter sig på et givent felt – fx som Prekulab, som fokuserer på sygdommen PKU og præparater hertil. De er et godt eksempel på, at markedet på ingen måde er forbeholdt giganter. Hverken danske eller internationale. Prekulab har sat sig på en niche, der måske for mange er ukendt, men som ikke desto mindre har en stor indvirkning på dem, der er ramt af sygdommen, og selvfølgelig deres pårørende. Du kan læse mere om virksomheden, deres produkter og missionen på hjemmesiden. Det er blot eksempel på en af de mange medicoselskaber, der nyder godt af de danske forhold for netop denne sektor.

Adgang til EU og attraktiv lovgivning

En anden fordel ved Danmark er, at vi som medlem af EU gør det nemmere for virksomheder, der har hele EU som marked, at eksportere hertil, sammenlignet med lande, der ikke er medlem af unionen. Europa er i sig selv et særdeles attraktivt marked og essentielt for de fleste medico-selskaber. Endvidere er Danmark kendetegnet ved at have en forholdsvis attraktiv sundhedslovgivning, der i et vidt omfang tilgodeser medicinalvirksomheder, særligt ift. forskning. Det kan gøre vores land til en oplagt kandidat for virksomheder med mange nye produkter på vej og et stort behov for kontinuerligt at forske og udvikle.